Piercing v pupíku je jednou z nejoblíbenějších ozdob lidského těla. Vyžaduje ovšem správnou anatomii a pečlivou péči. V našem článku se dozvíte, proč je důležité mít vhodný tvar pupíku a správný typ šperku. Jako bonus vám nabídneme tip, jak si nezkazit léto a vyhnout se komplikacím.

Anatomie pupíku

Jak jsme již zmínili, piercing v pupíku je jedním z nejoblíbenějších piercingů, avšak jeho úspěch a bezproblémové hojení závisí na správné anatomii pupíku. Nevhodná anatomie může vést k vážným komplikacím, jako jsou infekce, migrace šperku, tvorba hypertrofických jizev nebo granulomů a nekonečné hojení.

piercing v pupíku a jeho anatomie

Při nevhodné anatomii pro klasický typ piercingu je třeba zvážit alternativní možnosti, jako je floating piercing (o kterém si za chvíli povíme více) nebo “obrácený” navel (inverted navel – jinak řečeno piercing v pupíku ze spodní strany).

Vhodné typy – správná anatomie pro aplikaci piercingu do pupíku

Vystouplý pupík:

Ideální typ pupíku pro klasický piercing s kuličkou nahoře a kuličkou dole. Tento typ pupíku má přirozený “hřeben”, kam lze piercing umístit. Umožňuje dobré přilnutí šperku a bezproblémové hojení. S tímto typem pupíku máme u nás ve studiu nejméně komplikací a je vhodný pro velké kamínky a visací šperky.

Vystouplý pupík - ideální anatomie pupíku

Klenutý pupík:

Pupík, který má lehce klenutý tvar a stále poskytuje dostatek tkáně pro umístění piercingu, považujeme za ideální. Tento typ pupíku je podle nás nejhezčí a ten, kdo ho má, vyhrál jackpot. Samozřejmě, že se jedná o věc názoru, takže tento výrok berte s rezervou.

Klenutý pupík - ideální pro piercing v pupíku

Nevhodné typy – špatná anatomie pro aplikaci piercingu do pupíku

Plochý nebo zatažený pupík:

Tyto typy pupíků nemají dostatek tkáně pro bezpečné umístění piercingu. Šperk se může hýbat, což zvyšuje riziko infekce a migrace. V takovém případě může dojít k vyrůstání šperku a nakonec i k “rozštěpu” pupíku. Zůstane vám nehezká jizva a špatný pocit z toho, jak váš pupík vypadá.

Plochý nebo zatažený pupík

Tento konkrétní piercing jsme zachraňovali u naší klientky, která trpěla bolestmi, modřinou kolem piercingu a hnisavostí. Piercing si nechala aplikovat nekvalifikovaným piercerem. Po piercingu (viz fotka po zahojení) zůstane jizva a viditelné poškození.

Hernie pupíku:

Pupík s přítomností pupeční kýly je absolutní kontraindikací pro piercing. Piercing by mohl vést k vážným zdravotním komplikacím. Rozhodně vám nedoporučujeme hazardovat se svým zdravím!

Hernie pupíku - pupeční kýla

Kdy je vhodné zvolit floating nebo obrácený piercing:

Ploché nebo mělké pupíky:

Pokud má náš klient plochý nebo mělký pupík, který není ideální pro klasický piercing, může být floating piercing vhodnou alternativou. Floating nebo obrácený piercing provádíme pouze s klientovým souhlasem, protože tyto typy piercingů mají svá specifická úskalí.

Floating navel piercing

Začneme tedy floating piercingem. Tento typ piercingu má ze spodní strany místo kuličky placičku. Někdy může floating navel místo placky mít malou, 3mm velkou kuličku. Úskalí tohoto typu piercingu spočívá v tom, že zdobnou část budete mít vždy pouze na vrchní straně pupíku. Uvnitř pupíku lze docílit atraktivnějšího vzhledu pouze změnou barvy šperku pomocí anodizace.

Obrácený piercing do pupíku

Obrácený piercing ve spodní části pupíku je méně častý, ale originálnější! Klienti k nám často přicházejí s požadavkem na klasický piercing v pupíku, jako to bylo v případě první fotky z levé strany. Klientka neměla vhodnou anatomii pro klasický piercing, ale měla vystouplý pupík ze spodní strany, a tak jsme se na piercingu domluvili.

Nevýhoda tohoto typu piercingu spočívá v nošení vysokých kalhot, pásků a podobného oblečení. Spodní kamínek se může zachytávat o věci a při sedící poloze bude stále vyvíjen tlak na piercing.

Kdy je lepší piercing v pupíku raději neaplikovat vůbec?

Piercing v pupíku by neměl být aplikován, pokud klient nesplňuje základní anatomické požadavky nebo má zdravotní problémy, které by mohly komplikovat hojení. Kontraindikace zahrnují:

  • Přítomnost pupeční kýly: Piercing může zhoršit stav kýly a vést k vážným zdravotním komplikacím.
  • Chronické kožní problémy: Klienti s chronickými kožními problémy, jako je psoriáza nebo ekzém v oblasti pupíku, by měli piercing konzultovat s lékařem.
  • Špatné hojení: Pokud má klient v minulosti problémy s hojením jiných piercingů, měl by být piercing v pupíku zvážen i 3x. Propichuje se tkáň kolem 7 – 9mm a piercing se bude hojit opravdu dlouho.
  • Nedostatečná tkáň: Pokud pupík nemá dostatek tkáně pro bezpečné umístění piercingu, je lepší zvolit jiný typ piercingu nebo jej neaplikovat vůbec. To vám v den termínu sdělí náš piercer. Naši pierceři jsou školení profesionálové a naše studio rozhodně nechce nikomu ublížit kvůli zisku!

Náš tip pro vás

Piercing v pupíku je jedním z nejdéle se hojících na lidském těle. Co to znamená pro klienta? Především uvědomění, že tento piercing nelze brát na lehkou váhu. Piercing se nachází v ohybu a neustále namáhané části těla.

V létě se potíme, chceme navštěvovat koupaliště, a proto aplikaci piercingu do pupíku v létě zásadně nedoporučujeme. Před termínem piercingu do pupíku vždy upozorňujeme naše klienty před rezervací proklikávacím odkazem v online rezervačním systému, aby zvážili všechna rizika a tyto rizika sdělujeme i při příchodu na termín. Jaká rizika to jsou?

Koupání s piercingem

Zvýšené riziko infekce v pupíku

Bakterie a vlhkost:

Léto vytváří ideální podmínky pro růst bakterií. Pot a špína mohou snadno proniknout do čerstvého piercingu a způsobit infekci. Letní aktivity, jako je plavání v bazénech, jezerech, v moři nebo někde v lomu – zvyšují riziko expozice bakteriím a chemikáliím, které mohou dráždit čerstvý piercing a zpomalit hojení.

V létě lidé často nosí těsnější oblečení a plavky, které mohou třít a dráždit čerstvý piercing, což prodlužuje dobu hojení. Pot, oleje a opalovací krémy mohou ucpat a znečistit piercing, což vede k zánětům a delšímu hojení.

Rozhodnete se pro piercing v létě? Dodržujte následující pravidla!

Udržujte piercing čistý a suchý: Pravidelně čistěte piercing solným roztokem a vyhněte se používání parfémovaných mýdel a krémů. Jak správně pečovat o piercing si můžete přečíst v našem detailně zpracovaném článku.

Vyhněte se plavání: Prvních 6 až 8 týdnů po aplikaci se vyhněte plavání v bazénech, jezerech a moři. Doporučujeme spíše 8 týdnů = 2 měsíce po aplikaci.

Noste volné oblečení: Snažte se nosit volné a prodyšné oblečení, které minimalizuje tření a tlak na piercing.

Dbejte na hygienu: Udržujte ruce čisté a dezinfikované před tím, než se dotknete piercingu. Stále se potíte, sahaní na piercing a čištění piercingu spocenýma rukama bude opravdu kontraproduktivní.


Piercing v pupíku: Časté dotazy a odpovědi

Pokud nenajdete odpověď na svou otázku, kontaktujte nás přes formulář nebo si objednejte bezplatnou konzultaci. Rádi vám pomůžeme i v případě, že vás piercing trápí dlouhodobě nebo nejste spokojení s provedením.

Piercing do pupíku v létě aplikujeme pouze v případě, že nezjistíme žádný závažný důvod proti jeho aplikaci. Máme připravené otázky před aplikací a pokud dospějeme k závěru, že piercing není vhodné aplikovat, naplánujeme ho na jiný termín.

Jak jsme již zmínili výše, máme pro klienty připravené otázky, které položíme před termínem. Pokud se pro piercing rozhodnete, podepisujete u nás čestné prohlášení, že v případě problémů berete všechny následky na vlastní riziko. Veškeré úkony jsou následně placené podle našeho platného ceníku.

Řešíme i situace, kdy jsme aplikovali piercing a klient nám po 14 dnech volal z Egypta, že ho piercing zlobí. Po 14 dnech od aplikace neměl klient co dělat v Egyptě, a to, že někomu vyjde “last minute” zájezd, není náš problém. S riziky seznamujeme každého stejným postupem.

Také řešíme případy, kdy nám klient účelově zatajuje informace, jen aby náš piercer piercing aplikoval. Z těchto důvodů v čestném prohlášení podepisujete, že u nás ve studiu máme kamerový systém se zvukovým záznamem pro případné konfrontace z vaší strany v budoucnu.

Ano! To bude nejrozumnější věc, kterou můžete udělat. Piercing se po čase zahojí.