Nostril piercing je cool, ale co když vám místo perfektního vizuálu vykoukne červená, nevítaná “boulička”? Vytvořerní bouličky u nostrilu má vždy určitý spouštěč a vy dnes po přečtení našeho článku budete vědět, který z nich to je!

Co jsou bouličky u nostril piercingu?

Bouličky u nostril piercingu jsou drobné, často zarudlé hrbolky, které se mohou vytvořit kolem místa vpichu. Mohou vypadat jako otok, zanícený pupínek (beďar) nebo malá jizvička. I když obvykle nejsou vážné, mohou být nepříjemné, bolestivé a esteticky rušivé.

Boule se mohou objevit u piercingů na uších, pupíku, bradavek a také na obličeji. Ptáte se proč? Pojďme se podívat detailně na to, proč se bouličky tvoří.

boulička u nostril piercingu

Než se pustíte do čtení, chceme vás informovat, že celý článek vychází z naší praxe a zpětné vazby od zákazníků. Uvedené postupy a rady nemusí fungovat u každého stejně, a proto v takovém případě doporučujeme obrátit se na naše studio a objednat se na kontrolu. Pokud si nebudete vědět rady nebo vyzkoušíte všechno, co doporučujeme pro správné hojení piercingu, rádi vám pomůžeme a nabídneme řešení.


Proč se bouličky tvoří?

Bouličky u nostril piercingu se mohou objevit z několika důvodů, a i když jsou častým problémem, jejich příčiny mohou být různé. Klienti se nás často doprošují o mastičky či jiné přípravky. Tento postup není řešením! V první řadě musíme nalézt příčinu a spouštěč reakce.

Jaké spouštěče mohou vytvářet bouličky u piercingu?

Všechny spouštěče si detailně probereme. Náš seznam jsme sestavili od těch nejčastějších. Jak jsme psali na začátku článku, u každého klienta může být spouštěč různého typu, ale pokud je jich více, musíte v první řadě dodržovat všechny důležité prevence a pravidla, které doporučuje váš piercer po aplikaci piercingu. Tyto informace se vám pokusíme předat v našem članku jako: Doporučení pro vás

Chápeme, že ne každy čtenář tohoto článku měl osvětu ohledně piercingu a jeho následné péče správnou, proto si pojďme vše detailně vysvětlit.

Mechanické poškození piercingu

Zahojený nostril piercing

Mechanické podráždění zkrátka brání správnému hojení a způsobuje nadměrnou tvorbu granulované tkáně. Zde jsou detailní případy mechanického poškození:

Tahání za šperk

Jeden z nejčastějších zdrojů mechanického poškození je neúmyslné tahání za šperk. To se může stát při oblékání a svlékání oblečení (např. přetahování triček nebo svetrů přes hlavu). To samé se stává, pokud si šperk vytahujete rukou při čištění a “zvedáte” piercing směrem od obličeje rukou.

Doporučení pro vás: Při oblékání a svlékání buďte opatrní a nespěchejte. Při čistění nesahejte na piercing a neiritujte ho rukou.

Dotýkání se piercingu špinavýma rukama

Časté dotýkání se piercingu rukama, zejména pokud nejsou čisté, nejenže přenáší bakterie do rány, ale také narušuje proces hojení. Každé opakované dotknutí může mírně poranit tkáň, a to vede k podráždění a tvorbě bouličky. Dotýkání se obličeje, např. ve škole při přemýšlení, v MHD při koukání z okna nebo při aktivitách jako je sport. Často se klientům nelíbí vysunutý šperk z nosu (na začátek by se měl aplikovat delší kvůli otoku) a tak ho prstem zamáčkne.
I tohle patří mezi mechanické poškozování.

Doporučení pro vás: Pokud to není nezbytné, nedotýkejte se piercingu vůbec. Pokud si potřebujete na piercing sáhnout (např. při čištění), vždy si důkladně umyjte ruce mýdlem a vodou, abyste předešli přenosu bakterií.

Spánek

Lidé, kteří spí na boku, kde mají piercing, vyvíjejí neustálý tlak na šperk například o polštář. Zachycení o polštář taky nebude to pravé ořechové a co teprve spaní na obličeji. Spíte v jedné posteli se svojí drahou polovičkou? Nechtěné údery do nosu při přetáčení na druhý bok či při živých snech vás taky nepotěší.

Doporučení pro vás: Spánek na zádech je ideální způsob, jak snížit tlak na piercing během noci. Pokud máte problémy se změnou spánkového návyku, můžete si pod hlavou vypodložit více polštáři nebo použít speciální „donutový“ polštář, do kterého se při spaní na zádech zaboříte. Pokud neseženete kruhový polštářek s dírou uprostřed, může pomoci podkovovitý polštář za krk, využívaný například k cestování autem

Smrkání a zranění při hygieně

Nosní dutina je citlivá oblast, a při smrkání nebo utírání nosu může dojít k nechtěnému pohybu šperku, což způsobuje podráždění a někdy i drobné natržení tkáně kolem piercingu. Kromě toho může mechanické poškození způsobit i nevhodná péče o nosní hygienu, kdy šperk při utírání nosu narazí na kapesník nebo prsty.

Doporučení pro vás: Při smrkání a čištění nosu buďte velmi opatrní. Ujistěte se, že piercing není zcela vysunutý směrem ven. Při zachycení se o piercing budete litovat, že ho vůbec máte.

Alergická reakce na materiál šperku

Alergická reakce na piercing

Alergická reakce na materiál šperku je jedním z častých důvodů, proč se u nostril piercingu mohou tvořit bouličky nebo docházet k podráždění. Kůže je v místě vpichu velmi citlivá a reakce na nekvalitní materiál se může projevit rychle. Nejlepší způsob, jak minimalizovat riziko alergie, je používat hypoalergenní materiály jako titan a vyhnout se levným šperkům z Temu, Ebaye, Sheenu a podobně.

Příčiny alergické reakce

Představíme si kovy, které se používají při výrobě šperků, na které lidské tělo může projevovat alergie.

  1. Nikl (Ni) –  je bílý, feromagnetický, kujný a tažný kov.
  2. Měď (Cu) – je ušlechtilý kovový prvek načervenalé barvy
  3. Zinek (Zn) – je měkký a lehce tavitelný kov

Nikl je jedním z nejčastějších alergenů ve špercích, zejména v levných kovech (bižuterie) nebo slitinách. Objevuje se především v chirurgické oceli, která se hojně používá při aplikaci v méně kvalitních a menších piercingových salónech kvůli jeho ceně – je levný. Malé množství niklu může vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří jsou na něj citliví. Tělo reaguje na přítomnost tohoto kovu jako na cizorodou látku, což vede k podráždění.

Měď a zinek nejsou vždy dobře snášeny citlivou pokožkou v oblasti piercingu a mohou způsobit podráždění. Některé slitiny jsou sice pokovené (pozlacené stříbro), ale pokud se ochranný povrch opotřebí, odhalí podkladový kov a tím zvyšují riziko alergické reakce. Zde se dostáváme na naše oblíbené téma – Zlato.

Zlato nižší ryzosti, například 9K nebo 14K (585/1000), může obsahovat příměsi kovů (stříbro a měď), které mohou dráždit kůži. Čisté zlato (24K) je na piercingy příliš měkké, takže je běžné, že se používají slitiny, které mohou obsahovat dráždivé prvky. Proto šperky s nízkým obsahem zlata nemusí být ideální pro čerstvé piercingy, jak je často doporučováno především u malých dětí. Pak se rodiče nesmí divit, že dětem uši hnisají, bolí je a piercing se nehojí správně.

Příznaky alergické reakce
Hnisající nostril piercing

Zarudnutí a svědění: Kůže v okolí piercingu je zarudlá, podrážděná a často svědí.

Otok: V místě vpichu se objevuje větší a větší otok, který může být provázen citlivostí na dotek. V některých případech skončíte na ambulaci a odcházíte s antibiotikama nebo antibiotickou mastí.

Vyrážka nebo puchýře: Alergická reakce se může projevit drobnou vyrážkou nebo puchýřky, což je jasný znak, že kůže na šperk reaguje negativně.

Boulička: Na místě piercingu se může vytvořit boulička, která může být zánětlivá nebo způsobená nadměrnou reakcí tkáně na přítomnost alergenu.

Suchost a odlupování kůže: Kůže může být suchá a šupinatá, což naznačuje, že kůže na kov neadekvátně reaguje.

Hnisání: Pokud je alergická reakce silná a neléčí se, může dojít k infekci a hnisání piercingu, což vyžaduje lékařské ošetření a následná antibiotika.

Doporučení, jak se vyhnout alergické reakci

Při výběru šperku pro nostril je zásadní volit hypoalergenní materiály, které minimalizují riziko podráždění a především VŽDY ZVOLIT ROVNÝ ŠPERK, NIKOLI KROUŽEK.

  • Titan: Titan je jedním z nejlepších materiálů pro piercingy, protože je hypoalergenní a neobsahuje žádné dráždivé příměsi. Navíc je lehký, pevný a vysoce odolný vůči korozi.
  • Niob: Niob je další skvělý materiál pro piercingy, protože je hypoalergenní a biokompatibilní. Je měkčí než titan, ale stále dostatečně pevný pro většinu piercingů.
  • Zlato o vyšší ryzosti: Pokud preferujete zlato, zvolte minimálně 18K zlato, které obsahuje méně dráždivých kovů. Dávejte však pozor na slitiny s nižší ryzostí, které mohou obsahovat alergeny.
  • Bioplast: Materiál dle našeho názoru z doby minulé. Je vhodný zejména pro osoby s velmi citlivou pokožkou. Tyto materiály ovšem NEDOPORUČUJEME nosit dlouhodobě a rozhodně nejsme zastánci bioplastu.
  • Některé špatné After-care (péče na piercing) mohou také způsobit podráždění kůže, zejména pokud se používají agresivní látky, jako je alkohol nebo peroxid vodíku. Tyto látky mohou zhoršit alergickou reakci tím, že narušují přirozenou bariéru pokožky. Doporučuje se používat jemné solné roztoky a vyhnout se nadměrnému čištění.
  • Pokud zjistíte, že máte alergickou reakci na šperk, je důležité ho co nejdříve vyměnit za hypoalergenní materiál.

Špatný úhel vpichu (nezkušený piercer)

Správný úhel vpichu piercingu

Špatný úhel vpichu znamená, že je jehla zasunuta do kůže pod nesprávným sklonem. Ideálně by měl piercing do nostrilu být proveden v úhlu, který respektuje přirozenou křivku nosní chrupavky a měkké tkáně. Uplně jednoduše řečeno, úhel by měl být přibližně 90° na propichované místo (tzv. kolmo). Pokud takový piercing máte aplikovaný, doporučujeme piercing vytahnout, nechat zarůst a vybrat si kvalitnější piercingové studio a piercera.

Co hrozí při nesprávném sklonu aplikace piercingu?

Větší riziko zánětu a infekce: Nesprávný úhel vpichu může narušit správný proces hojení. Když není šperk osazen rovně, tělo má tendenci reagovat na piercing jako na cizí objekt, což zvyšuje riziko zánětů, infekcí a granulomů.

Migrace nebo vyrůstání šperku: Piercing, který není proveden správně, může začít migrovat nebo být tělem vytlačen. Tento proces je bolestivý a vyžaduje následné korekce či dokonce odstranění šperku. Stejný proces našeho těla při vytlačování nežádoucího tělesa můžeme pozorovat, když si do prstu zarazíte třísku. Bolí, štípe a nakonec tělo samo třísku z prstu vyloučí.

Estetické a fyzické nepohodlí: Nesprávný úhel může způsobit, že šperk vyčnívá pod neobvyklým úhlem, což nejenže vypadá neesteticky, ale může také způsobit bolest, zejména pokud dojde k tlaku na šperk (například při spánku nebo nošení brýlí). Při nasazení kroužku bude kroužek vypadat nevzhledně, bude vás buď hodně tlačit do chrupavky nebo kroužek hodně poleze ven z nosu a nebude sedět na kontuře chrupavky.

Nesprávná péče o piercing

Nesprávná péče může být dalším nevyhovujícím faktorem a dokáže prodloužit dobu hojení piercingu. Hojení nostrilu trvá zpravidla 4–6 měsíců, ale špatná hygiena, nevhodné šperky nebo nadměrná manipulace s piercingem mohou hojení výrazně zpomalit. Není problém dohojit piercing klidně i za rok.

Detailní péči o váš nový piercing jsme připravili v jiném blogovém článku s názvem: Péče o piercing: Jak na to? Zde naleznete všechny potřebné informace a odpovědi na vaše otázky.

Oslabená imunita

Oslabená imunita pro piercing

Zatímco za normálních okolností tělo zvládne proces hojení relativně rychle, při oslabené imunitě, například během nemoci, může dojít k výraznému zpomalení hojení. Oslabená imunita negativně ovlivňuje hojení piercingu, a když onemocníte, bouličky se často tvoří hlavně po čerstvé aplikaci a na začátku hojení.

Infekce

Infekci jsme si nechali schválně až na konec. Není to kvůli tomu, že by byla nejméně důležitá, ale je to kvůli důvodům výše uvedených. Pokud si na piercing saháte neumytýma rukama nebo se o piercing špatně staráte, není těžké piercing infikovat. Když si celý den hrajete s telefonem, saháte na kliky dveři nebo jezdíte MHD a nakonec si žmouláte váš piercing, jak se má piercing v klidu a bez infekce zahojit?

Druhým a častým připadem bývají domácí mazlíčci. Pokud spíte v posteli se psem či kočkou, veškeré bakterie, prach a mikroby sbírají na svojí srst a ulehávájí k vám. Ano, nic hygienického na tom taky nevidíme, nehledě na to, že se domácí zvířata olizují a podobně.
Při aplikaci čerstvého nostril piercingu doporučujeme vyměnit povlečení a nepouštět svoje domácí mazlíčky do postele. Také doporučujeme neulehat na volně přístupné polštáře na gauči v obyváku, kde se vaši mazlíčci válejí po celý den také.


Jaké druhy bouliček existují?

druhy bouliček u nostril piercingu

Veškeré podrobné informace o typech bouliček jsme si vysvětlovali v našem detailně popsaném článku: Bouličky u piercingu: Jak s nimi bojovat?

U nostril piercingu z 99% vznikají hypertrofické jizvy a granulomy, které popisujeme v článku uvedeném výše. Keloidní jizvy jsme za dobu naši praxe u nostril piercingu neviděli. To ovšem neznamená, že je vylučujeme a že se nemohou vytvořit.


Jak se zbavit bouličky?

Než se na téma podíváme detailně, prosíme každého čtenáře – jedná se o naši praxi a zpětnou vazbu zákazníků. Pokud vám daný postup fungovat nebude, kontaktujte nás a my vám nabídneme kontrolu a řešení. Jako první si popíšeme naši nejčastější metodou, kterou používáme jako první.

Silikonové disky na piercing

Silikonové disky jsou jednou z nejúčinnějších metod pro léčbu hypertrofických jizev a granulomů. Disk se nasazuje přímo na šperk (většinou na vnější stranu nosu) a vytváří tlak na oblast bouličky, čímž podporuje její zmenšení a postupné vymizení. Po dobu nošení disku se klient musí vyrovnat s tím, že pod koncovkou piercingu vyčníva průhledný silikonový disk. V tuto chvíli nejedeme na parádu, nýbrž na co nejrychlejší zmizení bouličky.

  • Jak silikonový disk na piercing funguje?
    Tlak z disku snižuje přísun kyslíku do tkáně a omezuje produkci kolagenu, což zabraňuje zbytnění jizvy.
  • Jak dlouho ho používat?
    Disk by měl být nošen několik týdnů až měsíců, v závislosti na velikosti a stavu bouličky. Disky seženete u nás ve studiu nebo je lze zakoupit na e-shopech se zaměřením na piercingy.
  • Doporučení pro vás
    Pravidelně kontrolujte, zda nedochází k dalšímu podráždění. Pokud boulička nereaguje na léčbu silikonovým diskem, je dobré kontaktovat vaše piercera nebo nás.

Podvazování (ligaturní metoda)

Podvazování (ligaturní metoda)

Ligaturní metoda se využívá například k podvazování hemeroidů, ovšem tato praktika lze využít i u granulomů. Metoda je obvykle používána pro odstranění granulomů, které nereagují na jiné formy léčby. Při podvazování se kolem základny bouličky omotá nit, která postupně odřízne přívod krve do tkáně bouličky. Tyto věci je rozhodně potřeba mít sterilní a pro chirurgické účely. Pokud se používá klasická nit na šití, vyhněte se této metodě a nenechte si jí aplikovat!

Jak to funguje?
Omezením přísunu krve granulom postupně odumírá a odpadne. Tento proces může trvat pár dní nebo několik týdnů.

Varování:
Tato technika může být bolestivá a vyžaduje pravidelnou péči. Je důležité se svěřit zkušenému piercerovi nebo dermatologovi, aby předešel infekci nebo nadměrnému podráždění. Utahování by mělo být postupné, nikoli tak, že se udělá co nejsilnější suk a čekáte na výsledek do druhého dne.

Poznámka:
Tuto metodu rozhodně nezkoušejte doma bez odborného dohledu, protože může vést ke zhoršení stavu a především si můžete tkáň více poškodit! Tuto metodu u nás ve studiu nepoužíváme, pouze v těch nejextrémnějších případech. Snažíme se vždy najít jiné, šetrnější řešení.

Odstranění bouličky (chirurgická excize)

Odstranění bouličky (chirurgická excize)

V některých případech, zejména u velkých granulomů, může být nutné chirurgické odstranění. Tato metoda je invazivní, ale účinná, pokud jiné techniky nefungují.

Jak to funguje:
Piercer, dermatolog nebo chirurg odstraní bouličku pomocí chirurgického zákroku, často v lokální anestezii. Po odstranění je důležité sledovat proces hojení, aby se předešlo recidivě granulomu. Pokud budete po odstranění svůj piercing znovu mechanicky poškozovat a nebudete dodržovat pravidla správné péče, může se objevit znovu.

Pozor:
V takových případech mohou být doporučeny další léčebné metody, například tlakové obvazy nebo steroidní injekce v případě, že se již jedná o keloid.

Alternativy léčby u našich zákazníků
(poznatky na základě zpětné vazby)

Domácí léčba piercingu
Teplé solné obklady

Pro menší granulomy a podráždění mohou být účinné teplé solné obklady, které zklidňují zánět a podporují přirozené hojení.

  • Teplá voda s rozpuštěnou mořskou solí (bez přidaných chemikálií) působí jako přírodní antiseptikum a zároveň podporuje cirkulaci krve, což urychluje proces hojení.
  • Rozpusťte 1/4 čajové lžičky mořské soli v šálku teplé vody a pomocí vatového tamponu aplikujte na bouličku 5–10 minut, 2–3x denně. Buďte trpěliví, výsledky mohou být patrné až po několika týdnech pravidelného používání.
Heřmánkový obklad
  • Připravte heřmánkový čaj, nechte jej vychladnout a pak namočte vatový tampon do čaje a přiložte na postižené místo 10 minut, 1–2x denně.

Heřmánek má protizánětlivé a zklidňující účinky, které mohou pomoci snížit zánět a podpořit hojení granulomů a jizev.

Použití olejů a krémů

Některé přírodní produkty mohou pomoci zmírnit hypertrofické jizvy a granulomy. Aloe vera, měsíčková mast nebo tea tree oil mají protizánětlivé a hojivé vlastnosti, které mohou podpořit hojení.

  • Naneste malé množství aloe vera gelu nebo měsíčkové masti na bouličku 2x denně. Tea tree oil by měl být používán opatrně a ředěný, protože může dráždit citlivou pokožku.
  • Pozor: Nepoužívejte agresivní oleje nebo krémy, které obsahují alkohol nebo jiné dráždivé složky.

Co rozhodně nepoužívat a čeho se vyvarovat

Peroxid vodíku a alkohol
I když mohou být peroxid a alkohol považovány za dezinfekční prostředky, jsou příliš agresivní a mohou dráždit pokožku, zpomalovat hojení a vést k vysušení kůže, což může bouličku ještě zhoršit.

Steroidní krémy bez lékařského dohledu
I když jsou steroidní krémy někdy doporučovány pro léčbu keloidů, jejich nesprávné použití může vést k vážným vedlejším účinkům. Steroidy by měly být aplikovány pouze pod dohledem odborníka. Například Framykoin patří na záněty a ne na hojící se piercing.

Samovolné „praskání“ nebo „odstraňování“ bouliček
Snažit se bouličku samovolně odstranit, vymačkat nebo “prasknout” může vést k infekci a zhoršení zánětu. Tato metoda je nejen neúčinná, ale také nebezpečná!


Kdy vyhledat odborníka?

body piercer

Pokud žádná z domácích metod nepomáhá při léčbě bouličky u nostril piercingu, je důležité vědět, kdy je čas vyhledat odbornou pomoc. Níže nabízíme pár doporučení.

Trvalé zhoršování stavu
Pokud boulička stále roste, tvrdne, bolí nebo se zvětšuje, i přestože zkoušíte různé metody léčby, je to jasný signál, že problém může být závažnější (například vznik keloidu) a vyžaduje odbornou pomoc.

Boulička přetrvává déle než 3 měsíce
Pokud boulička nezmizí nebo se nezmenší po několika měsících domácí léčby, i když nedochází k závažnému zhoršení, je to signál, že tělo reaguje nevhodně a může být potřeba specializovaná léčba (například injekce steroidů, laserová terapie nebo chirurgické odstranění).

Opakované recidivy
Pokud se boulička po úspěšné léčbě znovu a znovu objevuje, může to být známkou, že problém je hlubší než jen běžná granulace nebo hypertrofická jizva. Mohou být potřeba specifické lékařské zákroky nebo změny v materiálu šperku.