Bouličky u piercingu jsou odborně nazývány jako hypertrofická jizva nebo granulom. Tyto bouličky se vytvářejí, když se vašemu piercingu nelíbí, jak se k němu chováte. Důvody mohou být například sahání na piercing neumytýma rukama nebo špatné čištění piercingu. Pojďme se na toto téma podívat detailněji.

rizika bouliček

Nejčastějším problémem, se kterým se setkávají naši klienti i my ve studiu, jsou bouličky nebo nadměrný růst jizev kolem piercingu. Tyto problémy mohou být nepříjemné a esteticky neuspokojivé. Nejčastěji se setkáváme s hypertrofickou jizvou, kterou lze léčit. U keloidní jizvy je často nutný chirurgický zákrok a může dojít k trvalému poškození tkáně.


Jake druhy bouliček rozlišujeme?

Často si klienti pletou, o jaké konkrétní jizvy jde. Některé jsou vrozené, jiné se tvoří kvůli namáhání piercingu či nedostatečnému čištění. Ukážeme vám fotky z našeho studia a vysvětlíme si jednotlivé druhy bouliček.

Hypertrofické jizvy

Hypertrofické jizvy jsou ztluštělé, vyvýšené jizvy, které se tvoří přímo v místě rány u piercingu. Způsobuje je nadměrný růst kolagenu během procesu hojení. Tyto jizvy se tvoří častěji, pokud užíváte doplňky stravy obsahující kolagen, například na podporu růstu vlasů nebo nehtů.

Vypadají jako červené nebo růžové ztluštělé oblasti kůže, které mohou při čištění piercingu vylučovat krev a být na dotek bolestivé. Tento typ bouliček je u piercingu nejčastější.

Granulomy

Granulomy jsou specifické typy zánětlivých uzlíků, které se mohou tvořit v místě piercingu jako reakce těla. Tělo identifikuje piercing jako cizí těleso a projevuje se chronickým zánětem. Obvykle se tvoří v místě piercingu nebo těsně vedle něj. Granulomy vypadají jako malé, červené nebo růžové hrudky, které mohou být měkké na dotek. Někdy mohou být naplněné tekutinou nebo hnisem.

Keloidní jizva

Keloidní jizva je už jiný oříšek. Na rozdíl od běžných hypertrofických jizev a granulomů se keloidy mohou rozšířit a růst mimo původní oblast zranění. Jsou obvykle větší, vyvýšenější a mohou se časem zvětšovat. U těchto jizev ve většině případů dojde na chirurgický zákrok. Jak se keloidní jizvy vytvářejí a jaké jsou nejčastější důvody?

Genetika

  • Trpí vaši rodiče na keloidní jizvy? Lidé s rodinnou anamnézou keloidních jizev mají vyšší pravděpodobnost, že se jim keloid vytvoří. Informovanost o této genetické predispozici před piercingem u svých rodičů nebo lékaře je zcela na místě.

Typ pleti

  • Keloidy vznikají častěji u klientů s tmavší pletí, jako jsou Afričané, Asiaté a Latinoameričané. Tito lidé mají větší sklon k nadměrné produkci kolagenu.

Umístění piercingu

  • Některé části těla jsou náchylnější k tvorbě keloidů po piercingu, nejčastěji uši.

Věk

  • Keloidy se častěji vyskytují u mladších lidí, zejména ve věku 10-30 let.

Jak efektivně s bouličkami bojovat?

Na internetu najdete spoustu návodů a návrhů, jak s bouličkami bojovat. Důležité je začít u zdroje a hledat příčinu jejich vzniku. Každý by si přál mastičku nebo lék, aby boulička zmizela druhý den, ale tak to bohužel nefunguje. Přečtěte si následující body a dbejte na to, abyste piercing v žádném případě netraumatizovali a dodržovali pravidla správné péče. U keloidních jizev doporučujeme navštívit kožního lékaře a jizvy nechat chirurgicky odstranit.

Včasné zkrácení piercingu

  • V našem studiu nabízíme zkrácení šperku po 4-6 týdnech od aplikace. Při aplikaci dostanete delší šperk kvůli možnému otoku. Pokud piercing necháte příliš dlouhý a na zkrácení se nedostavíte, může dojít k vyosení piercingu, tvorbě bouliček a špatnému průběhu hojení.

Mechanické podráždění

  • Pohyb šperku, tření nebo tlak na místo piercingu může dráždit kůži a přispět k tvorbě hypertrofických jizev nebo granulomů. Sahání na piercing, tahání za něj nebo hraní si s ním se počítá jako mechanické poškození. Stejně tak i zachycení o oblečení nebo škrábnutí ve spánku. Spaní na piercingu může vyklonit piercing ze správné horizontální polohy a již se nevrátí zpět! Je tedy důležité nic z toho co uvádíme neporušovat.

Infekce piercingu

  • Bakteriální infekce může způsobit zánět a stimulovat nadměrný růst tkáně, vedoucí k hypertrofickým jizvám nebo granulomům. Pokud si saháte na piercing neumytýma rukama po hraní se psem nebo po jízdě přeplněným autobusem, kde jste sahali na různé povrchy, není divu, že se do piercingu dostane infekce. Piercingu je ideální dotýkat se pouze při pravidelné péči.

Reakce na materiál šperku

  • Alergická reakce na kov nebo jiný materiál použitý při výrobě šperku může vyvolat zánět a tvorbu granulomů. Svědí, červenají nebo hnisají vám uši po tom, co si nasadíte levnou bižuterii? Vaše tělo projevuje alergickou rekaci na nikl. Mezi kvalitní materiály patří náš aplikační šperk – implantační titan třídy F-136, hypoalergenní zlato nebo bílé zlato. Na fotce vidíte nevhodný šperk z bioplastu.

Nedostatečná péče

  • Špatná hygiena nebo nesprávná péče o piercing může vést k infekcím a následným komplikacím, jako jsou hypertrofické jizvy nebo granulomy. Jak správně pečovat o svůj piercing se dozvíte v našem detailně popsaném článku “Péče o piercing: Jak na to?”

Bouličky u piercingu: Časté dotazy a odpovědi

V případě, že žádná odpověď neodpoví na vaši otázku, kontaktujte nás přes formulář, nebo se k nám objednejte na bezplatnou konzultaci. Pomůžeme vám!

Ano, bouličky mohou vzniknout nedodržením sklonu při aplikaci piercingu. Vždy se dodržuje úhel 90° k aplikované tkáni. Pokud se piercing aplikuje špatně, může způsobovat problémy hned od začátku, aniž byste udělali chybu vy.

Doporučujeme kontaktovat daného piercera a studio a požadovat náhradu škody a případně opravu na jejich náklady.

To záleží jen na vás. Z našeho pohledu se nejedná o správně zahojený piercing a určité typy piercingových náušnic vás při nošení mohou tlačit, bolet a nemusí držet správnou pozici, aby byl piercing pěkný na pohled.

Rezervujte se u nás ve studiu a my vám pomůžeme! Někdy se stane, že se piercing aplikuje do cévy nebo vám někdo místo piercingu udělá “pitvu”.
Co tím myslíme? Často vidíme piercingy aplikované v příliš tlusté části chrupavky nebo ve tkáni, kde piercing nemá co dělat.

Záleží, v jaké fázi se piercing nachází. Je-li piercing aplikován špatně od začátku, doporučujeme ho vyjmout, nechat zahojit a poté aplikovat znovu a správně. Trápí vás piercing už rok a má správný sklon? Doporučujeme vyměnit šperk za titanový materiál a čistit 1-2x denně solným fyziologickým roztokem.

Některá studia doporučují tea tree olejíčky a jiné experimenty. U některých pomáhají náplasti a u jiných zase aspirinová kašička. My zastáváme názor, že je důležité najít problém tam, kde vzniká, a nehledat zázračné postupy, jak se bouliček zbavit, pokud se nedodržují základní pravidla správné péče.